De Lage Landen

 

Mode of Kleding?

 

Basisprincipes

 

Wol & linnen

 

13e eeuw: de cotte

 

14e eeuw: tijdperk van veranderingen

 

15e eeuw: het maatpak

 

Workshops & Advies

 

Links

Het experiment

De afgelopen 10 jaar heb ik veel uiteenlopende kledingmodellen gereconstrueerd. Dit varieerde van een eenvoudige cotte en surcotte, houppelandes en plooienen jassen en jurken, tot op het lichaam afgepaste kleding zoals in de 15e eeuw gebruikelijk was.
Over het algemeen zijn er weinig voorbeelden overgebleven en de kledingstukken die er nog wel zijn, zijn uitgebreid bestudeerd. Mijn uitdaging lag dan ook in de goede reconstructie. Dit gold ook van modellen waar niets meer van bekend is behalve een "plaatje". De kunst is dan om de informatie op het plaatje te observeren en te "lezen".

Na een afgeronde studie modevormgeving (Academie Minerva in Groningen en Mode Vormgeving en Strategie in Arnhem) en jarenlange ervaring in de constructie van hedendaagse kleding heb ik mij tien jaar geleden toegelegd op de reconstructie van de laat middeleeuwse kleding. Hiervoor gebruik ik de techniek die moulage heet. Met deze techniek wordt direct op een lichaam of paspop gewerkt in proefkatoen. Hierdoor is het mogelijk om de juiste volumes te modeleren en tegelijk de ruimtelijkheid van het menselijk lichaam te volgen. Het eindresultaat is een toile, of proefmode,l die afgepast wordt op de eindgebruiker van het kledingstuk. Na dit afpassen is de toile daarna als knippatroon te gebruiken. Ik werk dus niet met papieren patronen. Door deze werkwijze krijgt ieder kledingstuk een individuele pasvorm en geeft maximaal draagcomfort aan de uiteindelijke gebruiker van het kledingstuk.
Inmiddels beschik ik over een groot aantal correcte modellen in diverse maten. Dit is de basis waarmee ik nu werk.

 

Moulagestuk op de paspop

 

Ik ben lid van de Company of Saynte George en het Verbond van Christophorus. Voor de Company werk ik mee aan de womensguide die binnenkort gepubliceerd wordt.

 


Basisjurk 15e eeuw

Doublet 15e eeuw


Hozen 15e eeuw





Hadewijch Hilligenbacker; pijpaarden beeldjes en historisch correcte middeleeuwse kleding